29-03-2016, Saat: 17:31
Zorunlu trafik sigortasında fahiş fiyatı bitirecek çalışmalar sürerken, ön araştırmada sigorta şirketlerinin rekabet ihlali tespit edildi. Rekabet Kurulu, trafik sigortası pazarında faaliyet gösteren firmalara ilişkin ön araştırmayı tamamlayarak 33 şirket hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Soruşturma açılmasına yönelik karar 15 gün içerisinde taraflara bildirilirken, ilk 30 gün içerisinde yazılı savunma isteniyor. Sözlü savunmanın ardından ise Kurul kararını verecek. Soruşturma sürecinin 6 ay içerisinde tamamlanacağı belirtiliyor. Soruşturma sonucunda şirketlerin haksız olduğuna yönelik karar çıkması halinde tüketiciler ödedikleri fahiş sigorta bedellerini geri alabilecek. Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü Mehmet İmrek, haksızlığı Rekabet Kurumu’nun tespit etmesi halinde vatandaşın fazladan ödediği rakamı geri alabileceğini belirterek, “Daha farklı bir zarara uğrar ise onun da zararını isteyebilir. Belgelendirmek kaydıyla” dedi.
ANLAŞMALI FİYAT
Star gazetesinin haberine göre, tüketicilerin soruşturmanın tamamlanmasının ardından Kurul’un vereceği karar ile hakem heyeti ya da tüketici mahkemesine gitmesi gerekiyor. 3.480 TL’nin altındaki uyuşmazlıklarda hakem heyetine başvuru yapılıyor. Rekabet Kurulu’nun kararında sigorta şirketlerine ceza çıkması halinde firmaların cirolarına göre ceza verilecek. İdari yaptırım kararlarına karşı yetkili idare mahkemesinde dava açılabiliyor. İki yıl öncesine kadar 200-300 TL arasında fiyata yapılan otomobil zorunlu trafik sigortası bugün 400-1.000 TL arasına çıkmış durumda. Ticari araçlarda ise bu rakam 2 bin Türk Lirası’na kadar çıkıyor.
Türkiye’de Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) pazarında faaliyet gösteren teşebbüslerin, birlikte fiyat artışları yapmak suretiyle rekabeti bozucu, kısıtlayıcı anlaşma ve/veya uyumlu eylem içinde oldukları ve böylelikle fahiş fiyat uyguladıkları iddiasına ilişkin yürütülen ön araştırma, Rekabet Kurulu tarafından karara bağlandı. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 02.03.2016 tarihli toplantısında müzakere eden Kurul, bulguları ciddi ve yeterli bularak, 33 şirket hakkında, 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik olarak soruşturma açılmasına, 16-07/137-M sayı ile karar verdi” ifadeleri yer aldı. Rekabet Kurulu tarafından ciddi görülen iddialar hakkında ön araştırma ya da doğrudan soruşturma kararı alınabiliyor. Ön araştırma kararı verilmesi durumunda ön araştırma raporu 30 gün içerisinde hazırlanır. Kurul 10 gün içerisinde raporu değerlendirerek soruşturma açılmasına gerek olup olmadığına karar verir.
YAZILI SAVUNMA
Soruşturma açılması kararı, verildiği tarihten itibaren 15 gün içinde taraflara bildirilir ve tarafların ilk yazılı savunmalarını 30 gün içinde göndermeleri istenir. Ayrıca varsa ihbar veya şikayet edenlerin, soruşturma açılması kararı hakkında bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanan bildirim yazıları ilgili taraflara tebliğ edilir. Tüm deliller değerlendirilerek soruşturma raporu hazırlanır ve Kurul’a ve taraflara tebliğ edilir. Böylece soruşturma süreci tamamlanmış olur. Soruşturma süresi gereklilik halinde 6 aylık süre bir defaya mahsus 1 yıla kadar uzatılabilir.
habertürk