14-03-2016, Saat: 11:09
Fren sistemi kontrol aşamasında yapılan işlemler
- Fren balata kontolü
- Fren disk kontrolü
- Fren hidroliği ve bağlabtıları kontrolü
- Elektroniksel kontroller
Günümüz araçlarında fren sistemi balata diskli olarak neredeyse tüm araçlarda böyle biraz yaşlı araçlarda kampanalı sistemlerde görülmektedir .
Frene basınca ses geliyor arızası balata yüzeyinin bittiği balata papucunun artık diskte sürttüğü anlamına gelir, diskli araçlara gözle yapıldığı gibi kampanalı araçlarda lastik sökülerek kontrol ve ayar işlemleri yapılır .balata kalınlığı yarının altına düştüğünde değişmesi gerekir .
Kaliper kontrolü
Arıza belirtileri ;frenlerim çok hassaslaştı dokunmamla araç kazık gibi oluyor
Kaliper fren balatasını diske kuvvet uygulayan parçadır kaliper itici pistonları hidrolik içinde zamanla oluşan su ile paslanır ve fren uygulama esnasında ileriye gider fren kuvveti kalkınca boşa çıkması gerekir paslanmış piston yüzeyi boşa çıkamaz ve balatayı diske sürtmeye devam eder ,buda aşınan parçaların ömrünü uzatır .
Fren hortumları kontrolü
Bazen muayeneden fren hortumların ağır kusur alarız .fren hortum sürekli basınç altında ve hareket halinde oldukları için çatlama gözlemlenir bu o hortumların artık ömürlerinin bittiği ve değişmesi gerektiği anlamına gelir .
Fren hidroliği kontrolü
Arıza belirtileri.Frenlerim çok çabuk şişiyo ve yumaşıklık başladı fren kuvvetim düştü .
Fren hidrolik sisteminm en öenmli unsurudur ısı değişikliliğine uğradııkları için zamanla nem oluşur buda fren şişmesi dediğimiz olayı doğurur.
Fren sistemi direk lastiklere kuvvet uyguladığı için sağlıklı fren olması için aracın ön düzen ayarlarınında sağlam olması her iki teker ve arka tekerler arası fren kuvveti farkının olmaması gerekir .
Not :fren hidrolik eksilmelerinde ilave ederken yanlış hidrolik koymaktan kaçının ilave edeceğiniz yağ çeşidi kapağın üzerinde yazar DOT-4 ,DOt-3 vb
Fren hidroliği seviyesi kontrol edilmelidir.Hidrolik yağlar aracınızın marka ve cinsine göre belirlenen sürelerde değiştirilmelidir.Hidrolik haznesindeki yağın düşmesinin sebepleri ise fren sistemindeki kaçak veya fren balatalarının aşırı yıpranması olabilir.Eğer hidrolik yağı takviyesi yapıyorsanız yağı boyalı kısımlara bulaştırmamaya dikkat ediniz ve işlemi tamamladıktan sonra ellerinizi bol suyla yıkayınız. Ayrıca fren hidroliğini değiştirmek için kendinize güvenmiyorsanız mutlaka profesyonel bir kişiden yardım alınız. Fren hidroliğinin değiştirilmesi sırasında yapılacak basit bir yanlış dahi fren pedalının tamamen boşa çıkmasına ve çalışmamasına neden olabilir.
Fren elektroniksel kontroller .
Fren Sistemi içinde çalışan ABS devresi bir beyin ,motor,ve sensörlerden oluşur .olası bir arıza oluşumunda ekranda ABS ikaz ışığınız yanar .arıza tespiti OBD cihazı ile yapılır .