08-08-2016, Saat: 16:32
(Son Düzenleme: 08-08-2016, Saat: 16:33, Düzenleyen: Heisenberg.)
“Siparişleri karşılamak üzere tatili kısalttık” diyen Eroldu, üretimi durdurmadan fabrikanın kapasitesini 400 binden 450 bine çıkararak dünyada bir ilke imza atacaklarını açıkladı.
1 milyar dolarlık yatırımla yarattığı Egea Ailesi’ne gelen talepleri karşılayamayan Tofaş, müşterilerine otomobillerini yetiştirmek için adeta şapkadan tavşan çıkaran sihirbaza döndü.
3 vardiyada 50 saniyede bir aracı bantlardan indiren Tofaş, üretimi artırmak için farklı formüller üzerinde çalışmaya başladı.
Bursalı üretici, fabrikanın 400 bin adetlik kapasitesini yükseltmek için otomotiv sektöründe bir ilke hazırlanıyor. Tofaş, üretime ara vermeden ve ek bina inşa etmeden tesisin kapasitesini 450 bin adede çıkarmayı planlıyor.
Gösterdikleri performansla ilk 6 ayda üretimi yüzde 33 artırarak 182 bine, ihracatı da yüzde 54 artırarak 134 bine yükselttiklerini açıklayan Tofaş Ceo’su Cengiz Eroldu, bu yıl Tofaş tarihinin en yüksek rakamlarına ulaşacaklarını söyledi.
Eroldu, Punto ve Bravo’nun boşluğunu doldurduklarını ifade ederek, “Fiat Egea’ya her pazarda beklentilerinin çok üzerinde ilgi var. Bazı ülkelerde yıl sonuna kadar sıra var. Egea, Tofaş’a boyut atlattı. Fiat’ta Tofaş rüzgarı var” dedi.
Günlük üretimi 1.500’ü geçecek
Cengiz Eroldu, şöyle devam etti:
“Ne kadar üretirsek o kadar satacak durumdayız. Talebe yetişmemiz için şapkadan araç çıkarmamız lazım. Tahtaya vuruyorum nazar değmesin diye. 2016’da üretim 360 bin, 400 bin olur. Ne olursa yapacağız. 3 haftalık yaz tatilini 2’ye indirdik. Artık saatleri hesaplıyoruz. Günlük üretimi 1.488 araca yükselttik, hedefimiz 1.500’ün üzerini görmek. Fiorino’nun üretimini azaltıp, Egea’ya ağırlık verdik. Ağustos’taki tatil döneminde fabrikanın 400 binlik kapasitesini nasıl büyütürüz onu deneyeceğiz. Önemli olan üretimi aksatmadan, durdurmadan artırabilmek. Bunlar bilinen reçeteler değil. Bu, dünya otomotiv sektöründe bir ilk olacak. Global anlamda bench mark olabiliriz. Hedefimiz yıllık üretim kapasitesini 450 bin adede yükseltmek. ”
1 milyon kişi ekmek yiyor
CENGİZ Eroldu, “Tofaş olarak şu an yan sanayiyi de zorluyoruz. Tedarikçiler de 3’üncü vardiyaya geçti. Yan sanayinin 20 çarpanı var. Bizde 10 bin kişi çalıştığına göre yan sanayide
200 bin kişiye denk geliyor. Aileleriyle birlikte 1 milyon kişi ekmek yiyor” dedi.
Darbe sonrası 06.45’te işbaşı
Cengiz Eroldu, 15 Temmuz’da başarısız darbe girişiminin yaşandığı gece yarısı Tofaş Genel Merkezi’nde olağanüstü toplantı yaptıklarını söyledi. Eroldu, “Gece vardiyasında çalışanlar için 02.00’de servis organize edip, evlerine gönderdik. Sonuçta evde aileleri merak ediyordu. Çalışanların da aklı evinde. 06.45 vardiyasında çalışan arkadaşlar fabrikaya gelip, işbaşı yaptı. Yüzde 80’le işbaşı yapıldı. Sonuçta herkes sabahladı, yorgundu. Açıkçası bu kadar yüksek katılım beklemiyorduk. 1-2 saat içinde eksik çalışanlar da geldi ve tam vardiyaya geçtik. İşlerimiz hiç aksamadı. En fazla 300-400 araçlık kaybımız vardır” dedi.