Otomatik Şanzıman Nedir Çeşitleri Nelerdir?

Reklam Verin Reklam Verin
Reklam Verin Reklam Verin
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Otomatik Şanzıman Nedir Çeşitleri Nelerdir?
#1
Otomatik şanzıman denilince aklınıza ne geliyor? Vites koluyla haşır neşir olmaya gerek kalmaması ve olmayan debriyaj pedalı… Evet bir sürücü için otomatik vites basitçe bu anlama gelebilir. Fakat işin tekniğine inildiğinde çok farklı otomatik şanzıman alternatifleri göze çarpıyor. Her biri için ayrı teknik yazı yazılabilecek olsa da bunlara kısaca bir göz atalım:
Klasik Otomatik
En eski ve bilinen sistem olan; tork konvertörü, planet dişli sistemi, elektronik ve hidrolik kontrol ünitesinden oluşan otomatik şanzımanlar “klasik otomatik” olarak adlandırılıyor. Şu anda da pek çok marka tarafından bol miktarda kullanılan bu şanzımanlar, dayanıklı yapıları, motor ile direkt metal bir bağlantı olmaması sayesinde motoru yıpratmamaları, yumuşak vites değişimleri ve geri kaydırmamaları ile sürücüsüne güven veren sistemler. Genellikle dört ileri vitese sahip olan bu şanzımanlar artık demode olarak kabul edilse bile günümüz teknolojisiyle üretilen son derece modern, hafif ve dayanıklı yeni nesilleri sıkça karşımıza çıkmaya başladı. Artık daha fazla kademeye sahip olan, verimlilikleri optimize edilmiş, pek çok sensörden aldıkları verilerle akıllıca yönetilen, hafif malzemelerle üretilmiş sistemler kullanılıyor. Bu modern şanzımanlara ZF 8HP (8 İleri / BMW’de bolca kullanılıyor), Mercedes 9G-Tronic örnek olarak gösterilebilir.
[Resim: E603dD.jpg]   
Klasik
Robotize (Otomatikleştirilmiş/Yarı Otomatik)

Klasik otomatik şanzımanların tork konvertörü nedeniyle fazla torka ihtiyaç duyması ve bu nedenle yakıt tüketimini artırması küçük hacimli motorlarda hem maliyet hem de verimlilik açısından pek faydalı olmuyordu. Bunun için aranan alternatiflerden biri de Robotize şanzımanlar. Bu tip şanzımanlarda kavrama işlemi, tork konvertörü yerine elektrik motoru tarafından kumanda edilen kuru kavrama üzerinden yapılıyor. Yine vites seçimlerini ve değişimlerini de elektrik motorları yerine getiriyor. Bu tip şanzımanlar maliyet açısından görece daha düşük olduğu ve verimliliği düşürmediği için tercih edilirken, çok ısındığında soğuyana kadar kilitlenmesi, yavaş ve sarsıntılı vites geçişleri nedeniyle tüketiciler tarafından şikayet konusu olabiliyorlar. Bu tip şanzımanlara Dualogic (Fiat), Easytronic (Opel), ETG (PSA grubu), ASG (VW grubu) örnek gösterilebilir.

[Resim: VX7E1q.jpg] 
Robotize

CVT (Continuously Variable Transmission / Sürekli Değişken Şanzıman)

CVT şanzımanlar yapı itibariyle tork konvertörüne sahip olsalar bile klasik otomatiklerden farklı olarak dişli setleri içermezler. Bunun yerine iki konik kasnak arasına gerilmiş bir kayış bulunur ve kasnakların çaplarının büyütülüp küçültülmesi ile giriş ve çıkış hızları oranlanır. Kasnakların minimum ve maksimum çapları, yani ilk ve son oranları bellidir. Fakat ara oranlar kademe olmadığı için sürüş koşullarına göre sürekli değişir. Gaza basıldığında motor devri gaz talebine göre belirlenen bir devre kadar yükselir ve sabitlenir. Bu noktadan sonra motor devri artmadığı halde araç hızlanmaya devam eder. Yani şanzıman oran değiştirir. Bu sistemi vitesli bir bisiklete benzetmek mümkün. Pedal çevirme hızınızı değiştirmeden vitesleri değiştirdiğinizi düşünün. Hızınız artar fakat pedal hızınız aynıdır. CVT şanzımanlar, motor devrini en verimli aralıkta tutarak çalışabilmeleri nedeniyle çoğunlukla araç ağırlığına göre düşük torka sahip atmosferik motorlar ile entegre edilirler. CVT şanzımana sahip otomobiller hızlanırken motor sesi ve devri artmadığı için subjektif olarak “gitmiyor” hissine sebep olabilir. Bu yüzden yeni sistemlerde elektronik kademelendirme yapılır. Yani sanki vites kademesi varmış gibi belirlenmiş aralıklarda oran değiştirmeyi bırakan CVT, motor devrini az da olsa yükselterek vites efekti yaratır. CVT şanzımanlara Multitronic (Audi), X-Tronic (Nissan) örnek verilebilir.

[Resim: A6b3pp.jpg]   
CVT Sürekli Değişken Şanzıman)

Çift Kavramalı

Çift kavramalı şanzımanlar, otomatikleştirilmiş manuel/robotize şanzıman türevi olmakla beraber, tek kavrama yerine iki farklı kavrama içerir. Kavrama sistemi düşük güç ve torka sahip motorlarda güç kaybını minimize etmesi için kuru tipte tercih edilirken, yüksek güç ve torklu motorlarda ısınma ve aşınma sorunu yaşanmaması için ıslak tipte tercih edilir. 1,3,5,7 vitesler bir kavramaya bağlıyken, 2,4,6 ve geri vites ikinci kavramaya bağlıdır. Böylece bir sonraki vites ikinci bir kavrama tarafından kontrol edileceği için seçimi yapılmış olarak hazırda bekletilir. Bu sayede vites yükseltme işlemi son derece hızlı ve sarsıntısız gerçekleşir. (vites düşürme hızı, yükseltme hızından doğası gereği yavaştır.) Çift kavramalı şanzımanlar yakıt tüketimine negatif etki yapmadıkları gibi son derece kararlı yapılarıyla hız ve konfor sağlarlar. Bu tip şanzımanların kötü yanı ise kavrama sistemi eskidiğinde değişim maliyetinin çok yüksek olması ve satın alım aşamasında opsiyon fiyatının fazla olmasıdır. TCT (FİAT Grubu )DSG (VW Grubu), Powershift (Ford grubu) örnek olarak gösterilebilir.


[Resim: 9q7GM5.jpg]
[Resim: P6VQR5.jpg]
Sosyal Medya Hesaplarımız
[Resim: facebook-color.png] [Resim: instagram-color.png] [Resim: twitter-color.png] [Resim: youtube-color.png]
www
Cevapla
Beğenenler:

Anahtar Kelimeler

Otomatik Şanzıman Nedir Çeşitleri Nelerdir?, Otomatik Şanzıman Nedir Çeşitleri Nelerdir? İncelemesi, Otomatik Şanzıman Nedir Çeşitleri Nelerdir? Videosu, Otomatik Şanzıman Nedir Çeşitleri Nelerdir? Online izle, Otomatik Şanzıman Nedir Çeşitleri Nelerdir? Fotoğrafı, Otomatik Şanzıman Nedir Çeşitleri Nelerdir? Yorumu, Otomatik Şanzıman Nedir Çeşitleri Nelerdir? Hakkında, Otomatik Şanzıman Nedir Çeşitleri Nelerdir? Nedir, Otomatik Şanzıman Nedir Çeşitleri Nelerdir? Açıklaması, Otomatik Şanzıman Nedir Çeşitleri Nelerdir? Oyunu, Otomatik Şanzıman Nedir Çeşitleri Nelerdir? Fiyatı


Bu Konudaki Yorumlar
Otomatik Şanzıman Nedir Çeşitleri Nelerdir? - Yazar: EgeaClub - 13-12-2015, Saat: 22:06

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Motor Çeşitleri ve Parçaları EgeaClub 3 7,046 07-08-2019, Saat: 09:57
Son Yorum: maxiimuss
  Dizel Partikül Filitresi Nedir ? Nasıl Çalışır ? Heisenberg 1 5,788 17-09-2018, Saat: 10:57
Son Yorum: rsttbk
  Karbon Temizleme (Carbon Clean) Nedir? EgeaClub 1 6,931 08-02-2018, Saat: 23:44
Son Yorum: osm3csl
  Süspansyon Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır ? Heisenberg 0 1,748 14-03-2016, Saat: 11:03
Son Yorum: Heisenberg
  Disk ve Kampana Fren Arasındaki Fark Nedir? EgeaClub 0 10,957 01-01-2016, Saat: 23:34
Son Yorum: EgeaClub

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi