20 BİN KM deki Deneyimlerim-(İLK BAKIM)

Reklam Verin Reklam Verin
Reklam Verin Reklam Verin
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
20 BİN KM deki Deneyimlerim-(İLK BAKIM)
#1
Arkadaşlar bu yazım da ilk bakıma kadar olan arıza deneyimlerim ve +/- yönlerinden tespit ettiklerim kadarıyla bahsedeceğim. Daha senesi dolmasına 3,5 aydan fazla olmasına rağmen 20 bin km doldurdum. Artık aracı aşağı yukarı çözmüş durumdayım. Ayrıca bacanağım da Sedan 1,6 dizel var bu tatilde beraberdik. Sedan ile SW daha detaylı bir şekilde inceleme fırsatı buldum. Bunlardan da bahsedeceğim.

İlk başta aracı 22 Aralık da 86,750 TL aldım. O yüzden değerlendirmem bu fiyata göre olacaktır. 

+1,6 Multijet motor gerçekten çok  başarılı bir motor ve bu araçta en hayran kaldığım yerlerin başında geliyor. Motor çekişi gerçekten çok güzel. Her ne kadar DCT performansı manuele göre törpülese de motor çok iyi.  DCT şanuzman güzel bir şanzuman bende ilk 20 bin km uyandırdığı ilk şey çok sağlam olduğu duygusu. Sakin kullanımlarda vites geçişleri pürüzsüz ancak seri kullanımda çok çok az olsa da vites attığını hissediyorsunuz. Ayrıca kuru kavrama olmasına rağmen da bir miktar kayıp hissediyorum ki bu durumda büyük ihitmal sağlamlık ile alakalı. DSG kadar hızlı değil ancak DSG deki titreme veya garip garip sesler DCT kesinlikle yok. Uzun vadede DSG ye göre çok daha dayanıklı olacağını düşünüyorum. 
Genel olarak motor ve şanuzman uyumu çok iyi.
Ayrıca bu tatil de 1,6 dizel Sedan da kullandım. Performans SW+1,6 dizel+DCT 1 hatta 2 tık daha iyi. Bu kulvarda kullanılan tüm 1,6 dizellerin babası gibi. Hatta 2,0ları bile zorlayabilir. Gerçekten otoyol da gözüne kestirenler için baş belası olacaktır.

++Aracın yalıtımı gerçekten hoşuma gidiyor. Gerçi aracımda bir miktar kendi emeğimde var. Ancak ben rüzgar ve motor yalıtımı ile pek oynamadım. Sadece kapıya fitil koydum. Bu konu ile AUDİ A5 mühendislerinin de tespiti vardı videosunu başka bir konuda paylaşmıştım. 100-120 hatta 130 kadar hiç rüzgar sesi duymuyorum. Hatta bazen 150-160 bandında dahi gelmiyor. Uzun yolda ibrenin 140-160 arasında olduğunu hız uyarısı sesi duymasam fark etmiyorum. Bu konuda FİAT çok iyi iş çıkarmış 0,29 sürtünme katsayısı var.  (Parasının çok çok üstünde bir performans) 
Ancak bu tatil de bindiğim 1,6 Sedanı için bunları söyleyemeyeceğim arada ciddi fark var. 100 den itibaren ses gelmeye başlıyor. Ayrıca motor gürültüsü de yüksek. Yol sesini karşılaştırmyacağım çünkü aracımda bir kamyon ek yalıtım mevcut. 

"SEDAN ile SW rüzgar ve motor gürültüsü farklılıkları neden kaynaklanıyor? Aslında bu konuyu diğer konularım da yazmıştım aslında yapılmayacak şeyler değil sizlerde yapabilirsiniz eğer rüzgar gürültüsünden rahatsız iseniz;

*HB/SW ön sis farlarının yanında boşluklar var ve bu boşluklar davlumbaz bakalitlerinde var. Yani önden çarpan rüzgar bu kanallardan davlumbazlara iletilerek davlumbazbakaltilerinden atılarak araç cevresinde oluşacak rüzgar çarpma sesi de azaltılmış. GOLF 7 yokken bu boşluklar GOLF 7,5 koymuşlar. Sedanlar da yok.(Tampon ve bakalit değişimi gerekli. yani yapılabilir)

*HB/SW taban muhafazları var. Bunun muhafazalık bir durumu yok ancak rüzgarın alttan daha iyi akmasını sağlıyor. Araç etrafında oluşacak rüzgar gürültüsü azalıyor ve buda daha az bir gürültüye sebep oluyor. ( Kendi Sedanım da yapmıştım konusu mevcut)

*Ön yan camlar farklı. bizde 4mm iken Sedan da 3,25mm kullnılmış bunun çok faydası var ben kesinlikle öneirirm kendi sedanıma da yapmıştım.

*Ön cam da farklı akustik olarak HB/SW daha iyi. HB/SW M1250-1 iken Sedan da M1244-1. Sedan kullanan arkadaşlar kırıldığında değişimi bu yönde yaparsa hem motor hem rüzgar gürültüsünde çok ciddi fayda saylayacaklardır. GOLF 7,5 da M1244-1 cam var. Sedan ile GOLF 7,5 camları aynı. HB/SW da kullanılan cam daha iyi ama. Big Grin 

Araç testi yapan görsel ve yazılı medyaya baktığınızda GOLF çok sessiz derler. KÜLLİYEN YALAN. Bu adamlar nereye bakacaklarını bilmiyorlar yada duygusallar kesinlikle. Çünkü araçların Coeffiecent drag değerleri neredeyse aynı olmasına rağmen.Hem M1244-1 cam kullanacak hemde yan camları da 4mm olacak ayrıca fitilleri de aynı olacak hatta EGEA daki gibi ön kapı önünde fitili olmayacak sonra gidipte  EGEA HB/SW daha sessiz olacak. Resmen insan aklıyla alay ediyorlar. Marka algısı yapıyorlar ancak yersen. Hatta GOLF 7 de dahi ön sis yanlarında boşlukta yok. Tabi ayna tasarımı da çok önemli ancak EGEA da cam tasarımı da çok iyi. Ön camlara olan boşluklar baya var. İşte burda GOLF 7,5 çalınan bazı detaylar içerde malzeme kalitesine verilmiş. Kendi açımdan içerde bir malzeme daha yumuşak olacağına daha sessiz olmasını tercih ederim.

*Tavan kaplamasında yalıtım var HB/SW da bu en zor olanı ancak imkansız değil.

*Ön gögüs altında HB/SW da ek yalıtım pedleri mevcut. İşte gögüs çıkmadan bunun yapılması imkansız."
 
+++Süspansiyon konforuna bayılıyorum. Farklı konuda resimlerini paylaştığım KONİ FSD amortisörleri kullanılmış hemde Sedana göre ön süspansiyon geometrisi değiştirilmiş, bu sebepten dolayı çok harika bir süspansiyon ortaya çıkmış; yerine göre sert yerine göre pamuk gibi. Tam da yerine göre olması gerektiği gibi. Ne kadar bozuk yol da olsa bir kere en ufak bir ses çıkmadı. Bırakın C segmentini D segmentini seviyesinde; Hatta B8(akraba da var sırf bu ve cam tavan sesinden satıyor highline 2016 Passatı) passatda bile gacır gucur sesler gelirken birgün gelmedi benden daha. 16 jant ve 55 yanakta çok daha konforlu oluyor. Mercedes E gibi oluyor dersem şimdi yok artık diyeceksiniz. Tamam o kadar değilde parasının çok çok üstünde bir performansı var. Yol tutuşu sınıf standartlarında. 

Bunlar çok memnun kaldığım konulardı memnun kalmadığım konularda tabi ki var;

-Klimadan hiç memnun değilim. Uzun yolda beni en çok bu rahatsız ediyor. Performans sürekli değişkenlik gösteriyor. Bana hiç güven vermiyor. Ancak Kalorifer sisteminden de çok çok memnunum. Ancak soğutma sisteminde kesinlikle bir problem var. Zaten 4. 0 FİAT aracım hiçbirinde yüzüm gülmedi bunların klimalarından. Ancak SEDAN da sistem çok iyi W204 C kasadan bile iyi soğutoyor. Tatilde de bacanağın aracında deneyimledim. Sedan da en ufak soğutma sisteminde donma meydana gelmiyor. Kondensör tahliye her daim oluyor en ufak koku oluşmuyor çok çok başarılı bir soğutma sistemi var. (2017 de Sedanlarda böylemi bilmiyorum Showroomda baktığımda burayı güncellerim) Aracımda ise hiç memnun değilim. 

--İç malzeme kalitesi biraz daha iyi olasa güzel olacakmış. Kapılar haricinde bazen trim sesleri geliyor. Kapıları da ben yaptım zaten. Hatta bu yolculukta sol kapıdan bir şey çıktı yada gevşedi kapıyı kapatınca dahi ses yapıyor haftaya baktırcam. Ses gelmeyen araçta yok ama. O yüzden sorun yapmıyorum pek.

-----Koltuklar ile de pek anlaşamıyoruz. Arka koltuklar çok dik ön koltuklarda uzun yolda bazen bel ağrısı yapıyor. Ben kendi adıma pek beğenmedim.

Sonuç; klima konusu dışında diğer sıkıntılar çok da benim açımdan önemli olmayan şeyler. Genele bakıldığında konu başında yazığım fiyatı hak eden hatta çoğu yerinde üstünde performans sergileyen bir araç. Araçtan genel manada baya memnunum.

Ancak bu zamana kadar ki tüm ses olsun başka problem olsun tespitini kendim yaptım kendim yaptırdım. Satış sonrası da pek parlak değil. Hatta bazı Servis Teknik Uzmanları çok çok zayıflar. Hangi araçlarda tam otomatik hangisinde yarı otomatik var onu bile bilmiyor gibi duruyorlar. 

Klima konusu da üst düzey bir konu servisler hayatta bulamazlar büyük ihtimalle o sebepten TOFAŞ Genel Müdürüne mektup göndereceğim bu konuyu araştırsınlar. İtalyaya mesaj atmak gerekir ancak bunlar tam bir sahtekar olduğundan (hatayı bilse dahi ülkenize has der geçer bu şerefsiz Angry İTALYANLAR) çözerse TOFAŞ çözer ama onlarda İtalyanlar izin vermiyor der büyük ihtimalle.(bunlar hep Bravodan deneyimler) Biz deneyelim bakalım. Gülü seven dikenine katlanacak .
Cevapla
Beğenenler:
#2
Mükemmel bir yazı. Teşekkürler.
Cevapla
Beğenenler:
#3
FİAT kendi dergisinde dahi HB/SW olarak şu değerlendirme mevcut;

http://reports2016.fcagroup.com/sustainability/2016/efficiency-solutions/

"The new Fiat Tipo hatchback and station wagon versions deliver a drag coefficient of 0.29. Achieving this aerodynamic performance was heavily dependent on the virtual simulation capabilities of the Product Engineering organization."

"Yeni Fiat Tipo hatchback ve station wagon versiyonları, 0.29 sürükleme katsayısı sağlıyor. Bu aerodinamik performansa ulaşma, Ürün Mühendisliği organizasyonunun sanal simülasyon yeteneklerine büyük ölçüde bağımlıydı."


Kısacası yukarıda bahsettiğim sebeplerden ötürü dizayn farklılıkları mevcut araçlarda.
Cevapla
Beğenenler:
#4
(04-09-2017, Saat: 10:42)halisyalcinkaya yazdı: Güzel bir değerlendirme olmuş. Benim hb/sw larda ki en büyük sıkıntım aracın ağır olması, bu yol tutuşunu çok etkiliyor. Ayrıca boya kalitesi malesef...


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Aslında kasanın sedana göre ağır olması şase rijidliği ile alakalı. Ne kadar rijid ise o kadar burulma direnci fazla olur. Burulma direnci ne kadar fazla ise o kadar iyi yol tutar. Aslında Sedanlara oranla HB/SW da şase rijidliği daha fazla. Ben Sedan da kullandım virajlara girildiğinde yada frene basıldığında SW bana daha güvenli geliyor.
Cevapla
Beğenenler:
#5
Yazı için tesekkurler...
Şu egeayi daha teknolojik,euroncapten 5yıldız,biraz daha malzeme kalitesi artırılırsa gözüm kapalı alırım..
Aracın ağır olması dermişsin kardeşim sadece şase rijitligi ile ilgili değil...
Platformlar ile ilgili hatta büyük ölçüde aradaki küçük farklar rijitlige bağlıdır..
Fiat, halen GM ortakligindan uzerinde oynama yapılmış platformlarda üretim yapıyor..
Cevapla
Beğenenler:
#6
(06-09-2017, Saat: 08:25)halisyalcinkaya yazdı: Youtube üzerinde 77 KM sayfasında https://www.youtube.com/user/km77video yapılan geyik testlerinde sedan daha başarılı gibi HB olandan. Ancak dediğin gibi süspansiyon ve fren diskleri vs farklı olduğu için daha güvenli hissettiriyor.

Tabii ancak tek etken bu değil ki Sedan araçlar yapısı gereği ağırlık merkezini daha oranlı dağıtabiliyor. Çünkü öndeki motor ağırlığı aracın arkasının daha ağır olmasıyla birlikte oranlanır.
Ağırlık merkezi dikeyde aynı fakat yatay düzlemde baktığımızda sedan daha uzun.. Daha uzun olmasıda ağırlığı dönme merkezinden uzağa aktarması anlamına gelir. Bu da sedanın hb'e göre daha zor kopmasını sağlar.
Ayrıca Sedan ve HB EGEA yan yana çektiğinde HB Egeanın tavanın daha büyük olduğunu göreceksin. Daha büyük tavan daha ağır olacak. Tavan ağırlığı aracın ağırlık merkezini yerden bir miktar yukarı çekecektir. Fiziksel olarak yere ne kadar yakın ağırlık merkezi varsa yol tutuş o kadar iyi olacaktır.
Ancak şase rijidliği de aracın yana yattığındaki burulma direncini arttıracağından araç kontrolu çok daha iyi olacaktır. Ayrıca süspansiyon sistemleri önemli bir etken.
SW bagaj kısmına bir ağırlık konularak ağırlık oranı eşit dağılmaya çalışılmış. Sedandan SW geçtiğimde ben bariz bir şekilde aracın yolda ilerlerken herhangi bir salınıma girmediğini yada daha az girdiğini deneyimliyorum.
Cevapla
Beğenenler:
#7
Arkadaşlar aracı dün bakım için götürdüm ancak SELENİA WR FORWARD yağdan bir kutu eksik diye bakımı yaptırmadım.Hafta içinde gelecek bende o zaman bırakacağım. Servisler OPAR yağ kullanıyor. Ancak İtalya dünyanın en iyi yağ üreticlerinden Petronasa yağ ürettiriyor Selenia için. Arada dağlar kadar fark oluduğu için OPAR koydurmadım.

Bu arada Sedanların 2017 modellerinde R1234 yf klima gazı kullanılmamış. Showrromdaki araçlar hepsi R134a idi.
Cevapla
Beğenenler:
#8
Gazların farkı nedir abi?
Cevapla
Beğenenler:
#9
(10-09-2017, Saat: 10:53)mfaydin yazdı: Gazların farkı nedir abi?

Klima gazı R134a doğaya daha fazla emisyon yayıyor diye yerine R1234 yf geliştirdiler. Ancak R134a daha başarılı soğutma sağlayan gaz. O sebepten keşke bizdeki sistemde R134a olsa idi.
Cevapla
Beğenenler:
#10
Bakımı yaptırdım 800 Tl tuttu. Servislerde bulunan anlaşmalı OPAR yağ dahi koydurmadım aracıma. SELENİA WR FORWARD ile değiştirttim.
Hangi servis yada kim ne derse desin ORJİNAL ÜRÜN BU. Tofaş OPAR ile yani kısacası OPET ile anlaşmış hiç önemli değil. Kitapçıkta yazdığını temin etmek durumunda.
1,6 için 20 bin bakımı işçilikte %15 parçada %10 indirim yapılmasına rağmen 800TL tuttu. Çünkü yağ çok pahalı. 500-600 tutanlar için yağ farklı olabilir.Yukarıdaki spefikasyonu sağlayıp sağlamadığına bakılmalı.
Yağını değiştiririken şu yazıyı görmeden sakın değiştirmeyin
SAE 0W-30,ACEA C2,FIAT 9.55535-DS1 CONTRACTUAL TECHNICAL REFERENCE N°F842.F13
[Resim: GypvYV.jpg]
[Resim: RObJO6.jpg]
Cevapla
Beğenenler:

Anahtar Kelimeler

20 BİN KM deki Deneyimlerim-(İLK BAKIM), 20 BİN KM deki Deneyimlerim-(İLK BAKIM) İncelemesi, 20 BİN KM deki Deneyimlerim-(İLK BAKIM) Videosu, 20 BİN KM deki Deneyimlerim-(İLK BAKIM) Online izle, 20 BİN KM deki Deneyimlerim-(İLK BAKIM) Fotoğrafı, 20 BİN KM deki Deneyimlerim-(İLK BAKIM) Yorumu, 20 BİN KM deki Deneyimlerim-(İLK BAKIM) Hakkında, 20 BİN KM deki Deneyimlerim-(İLK BAKIM) Nedir, 20 BİN KM deki Deneyimlerim-(İLK BAKIM) Açıklaması, 20 BİN KM deki Deneyimlerim-(İLK BAKIM) Oyunu, 20 BİN KM deki Deneyimlerim-(İLK BAKIM) Fiyatı


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  1.6 multijet 120hp manuel yıllık bakım Ramazan Yıldırım 3 46 18-06-2023, Saat: 23:23
Son Yorum: EgeaClub
  araç ilk bakım Haydar 3 153 17-06-2023, Saat: 21:38
Son Yorum: Ramazan Yıldırım
  2021 egea 1.4 ilk bakım ram67 1 569 09-06-2021, Saat: 23:26
Son Yorum: mfaydin
  Mesaj la gelen ön ödemeli Bakım fiyatları 1.3 1.880 Tl yazmışlar. Noter 5 3,536 01-07-2019, Saat: 11:54
Son Yorum: operatör
  10.000 bakım gecikse ne olur ? GARANTİDEN ÇIKAR MI? Hegea 5 5,458 03-04-2019, Saat: 19:23
Son Yorum: TEKNİKER

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi